Ieșenii vor putea duce deșeurile care nu pot fi aruncate la tomberoane la un centru uriaș de colectare, situat pe terenul fostului CUG

miercuri, 08 mai 2024, 03:22
5 MIN
 Ieșenii vor putea duce deșeurile care nu pot fi aruncate la tomberoane la un centru uriaș de colectare, situat pe terenul fostului CUG

Până la finalul acestui an, Primăria Iași ar trebui să pună la dispoziția populației un centru integrat de colectare separată cu aport voluntar (CAV), unde ieșenii vor putea duce deşeuri reciclabile şi bio-deşeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale. Potrivit proiectului întocmit de autoritățile locale, CAV-ul ieșean va fi amplasat pe locul fostului Combinat de Utilaj Greu Fortus și se va întinde pe o suprafață de 2,6 hectare.

În memoriul de prezentare a proiectului realizat de municipalitatea ieșeană se arată că “cetățenii municipiului vor putea aduce din inițiativă personală la acest centru de colectare următoarele tipuri de deșeuri: ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanţi, tuburi de spray etc., materiale textile precum pături, haine, cârpe etc., materiale plastice precum capace de WC, găleţi etc., electrice/electronice/electrocasnice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă şi ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, inclusiv anvelope uzate, deşeuri vegetale din curţi şi grădini, deşeuri din construcţii şi desființări”.

“În momentul de față, terenul este acoperit de vegetație spontană deasă formată din arbori, arbuști și ierburi perene. La suprafaţa terenului apar fundațiile din beton ale unei foste hale de producţie demolată și în partea de S-V, pe o suprafaţă de aproximativ 3000 mp, ruine de construcții din beton și cărămidă și fundații masive de beton în care au fost montate utilaje de gabarit mare” – așa e descris amplasamentul viitorului CAV ieșean în documentul Primăriei, iar descrierea e ilustrată cu această fotografie.

Centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane vor mai fi înființate în acest an, în afară de Iași, și în Brașov, Ploiești, Buzău, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, Galați, Dolj și în Municipiul București. Fiecare dintre aceste 13 centre mari de colectare a deșeurilor va primi, prin PNRR, o finanțare de până la 27.450.810 lei. Ieșenii au estimat în studiul de fezabilitate o investiție necesară de 27,4 milioane lei.

ECOTIC, organizația care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a aproximativ 700 de producători și importatori afiliați, a lansat un ghid de recomandări pentru operarea CAV-urilor, având la bază modelul norvegian.

Deșeurile, colectate în containere mari și apoi mărunțite

Practic, proiectele CAV prevăd amenajarea unor platforme prevăzute cu containere de mari dimensiuni, dedicate diferitelor tipuri de deșeuri care urmează să fie colectate de la populație, dar și a unor hale în care aceste deșeuri să fie mărunțite, separate, sortate și depozitate. În țările Europei de Vest și Nord-Vest, odată cu apariția acestor tipuri de platforme de reciclare a deșeurilor s-a mai dezvoltat un tip de serviciu, oferit atât de firmele mari de bricolaj, cât și de alte companii: închirierea de remorci, mai mici sau mai mari, care pot fi atașate la autoturism, pentru transportul deșeurilor către platforma specializată în reciclare.

Dar, conform memoriului întocmit de Primăria Iași, în care se descrie cum va funcționa CAV-ul de la Fortus, pentru „cetățenii ce doresc să se debaraseze într-un mod civilizat de deșeurile generate în gospodarii, centrul va fi dotat cu o autoutilitară basculantă cu o capacitate de 11.50 mc ce va fi pusa la dispoziția lor pentru transportul deșeurilor, la cerere și contracost”.

Odată rezolvată problema transportului acestor deșeuri, ieșenii vor ajunge cu mașina încărcată la poarta CAV-ului, unde vehiculul va fi cântărit, atât la intrare, cât și la ieșire, iar angajații îi vor dirija către zonele dedicate tipurilor de deșeuri de care aceștia vor să scape. Resturile vegetale, de exemplu, vor merge către zona special amenajată pentru a fi transformate în compost, ulterior utilizat în agricultură. “Staţia de compostare a fost concepută pentru obţinerea de compost din deșeurile verzi rezultate din curțile și livezile cetățenilor, estimate la o cantitate de 800 – 900 tone pe an după cantitățile colectate până acum de operatorul de salubritate al municipiului în cele două campanii organizate în acest scop”, se precizează în Memoriul de prezentare pentru proiectul “Înființarea de centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane, în Municipiul Iași”.

Alte tipuri de deșeuri vor fi mărunțite, sortate și transformate în baloți care vor fi trimiși spre reciclare unor firme specializate. Iar din anvelopele uzate, “cauciucul rezultat după mărunțire și extragerea armăturii poate constitui materie primă pentru o viitoare fabrica de covoare de cauciuc pentru uz intern aflata în atenția Primăriei Iași”, se mai arată în documentul municipalității ieșene.

În zona de preluare a deșeurilor de la cetățeni va exista și un container pentru deșeuri periculoase cu dotări speciale, printre care un container pentru lămpi fluorescente, container pentru uleiuri uzate, coșuri de gunoi medicinale, coș pentru colectarea bateriilor, cutie pentru deșeuri electrice, etc.

Centrul de colectare ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului

Potrivit planificării, lunile martie și aprilie erau dedicate proiectului tehnic, urmând ca în mai să fie întocmită documentația de atribuire și până la finalul lunii august să fie încheiate procedurile de atribuire ale contractelor. Iar perioada august – decembrie ar fi dedicată lucrărilor de execuție. (sursă tabel: în Memoriul de prezentare pentru proiectul “Înființarea de centre integrate de colectare separată prin aport voluntar destinate aglomerărilor urbane, în Municipiul Iași”).

Pe 12 aprilie, oferta privind serviciile de elaborare a proiectului tehnic pentru CAV-ul mare de la Iași a fost adjudecată de firma timișeană S.C. FINARA CONSULT SRL S.R.L, la prețul de 265.000 lei.

Pe lângă această investiție (CAV mare), în Iași vor mai fi amenajate încă trei centre de colectare a deșeurilor municipale prin aport voluntar, dar fără dotări de tratare a deșeurilor (așa-numite CAV-uri mici sau medii). Ecoteca, un ONG din București, specializat în managementul deșeurilor, atrăgea atenția încă de la finalul anului trecut că până în septembrie 2024 vor trebui înființate cel puţin 250 de astfel de centre, urmând ca până la sfârşitul lunii iunie 2026 să fie înființate și operaționale în total 565 de astfel de centre. În afară de municipiul Iași, în județ mai sunt zece UAT-uri în care vor apărea centre de colectare prin aport voluntar finanțate din fonduri PNRR.

În timp ce autoritățile speră să reducă gunoiul municipal prin crearea acestor platforme de colectare a deșeurilor, resturile aruncate de cetățeni se pot transforma în surse de bani pentru municipalitățile mari aliniate la startul economiei reziduurilor. Iar cine le va valorifica mai bine, va reuși să ofere un standard mai bun de viață propriilor locuitori.

Comentarii